korte cursus: word een vrek!

Een handige snelcursus met uitleg hoe je een echte vrek kunt worden.

Les 1. Krijg een vrekken mindset
Je kunt natuurlijk wel willen dat je een vrek wordt. Maar gaat dat jou lukken? De mens is zwak. De mens wil kopen, spullen hebben, zichzelf verwennen. Het leven is al zo zwaaaaaar! Niet voor de echte vrek! Die fleurt op van iedere uitgespaarde cent. Elke niet-uitgegeven euro. Een briefje van vijf dat in de knip blijft. Daar leeft de vrek voor! Geld sparen. Geld besparen. Geld verdienen. Kun jij dat aan?

Oefening bij deze les:
Ga boodschappen doen. Maak vooraf een lijstje met alleen de artikelen die je echt nodig hebt om te overleven. Geen enkel product méér!

Beoordeling:
Ben je thuisgekomen met alléén de items van de lijst? Gefeliciteerd! Het is je gelukt! Je bent nu klaar voor les 2. Is het je niet gelukt? Jammer, het was een vrij simpele opdracht. Doe deze oefening nog een keer.

Les 2. Geen luxe, maar lamswol
Een echte vrek is geen doetje. Luxe? Dat is iets voor de verwende mens. En het kost alleen maar centen. Verwarming aan? De mens leefde duizenden jaren zonder verwarming. Die kan dus uit. Een warme wollen trui, rok, broek of deken binnenshuis doet wonderen als het buiten guur en koud is. Een gemiddeld huishouden verbruikt volgens het Nibud rond de 100,- tot 150,- aan energiekosten per maand. Dus tel uit je winst. Trui aan.

Oefening bij deze les:
Je hebt de hele dag hard gewerkt. Je komt thuis in een koud huis. Doe niet de verwarming aan. Maar loop naar de kast en pak een wollen trui, broek of deken en trek aan of sla om je heen. Misschien is het even wennen, maar eenmaal gewend gaat het stukken beter. En kun je genieten van de ruim 100 euro bespaarde energiekosten per maand. Het lukt je niet? Vraag je af of je niet gewoon verwend bent. Je voorouders konden ook zonder verwarming, wat maakt jou precies zo anders? Doe daarna deze oefening dan nog eens. De klimaatverandering heb je alvast mee.

Les 3. Volgt binnenkort

Aimee van Vrekkenblog.nl