Leef als een student: FIRE

Aimee 21 november 2020 Reacties uitgeschakeld voor Leef als een student: FIRE
Leef als een student: FIRE

De meeste mensen geven meer uit als ze na hun studietijd geld gaan verdienen. Of als ze een hoger salaris krijgen na een promotie, of in een nieuwe baan. Zo wennen ze zich een luxere levensstandaard aan.

Als je echter zuinig leeft, net als in je studententijd, hou je veel meer geld over. Als je samen bent, kun je wellicht van 1 salaris leven en de andere beleggen of sparen. Dit ‘uitgespaarde’ geld kun je weer beleggen, waardoor je door het rendement (rente-op-rente) uiteindelijk steeds sneller aan een hoger eindbedrag komt. Hierdoor kun je vervolgens eerder stoppen met werken.

FIRE
Vanuit Silicon Valley is hier al een hele beweging mee gestart, de FIRE-beweging. Dit staat voor: Financial Independence, Retire Early. Het gaat de leden om in relatief korte tijd veel te verdienen en weinig consumeren. Het bespaarde geld slim beleggen. Hierom belegt de FIRE beweging in indexfondsen. Een indexfonds is een geautomatiseerd beleggingsfonds. Het koopt aandelen van alle bedrijven op een index. Vaak zijn dit wereldwijde indexfondsen. Hierdoor koop je een stukje van alle grote bedrijven op aarde, in een soort aandelenmand(je). Dit is de beste spreiding, ook om risico’s te verspreiden. Gebleken is namelijk dat de laatste 100 jaar – inclusief beurscrashes, maar ook all time highs – met deze beleggingsvorm een gemiddeld rendement wordt behaald van 7%. Met als einddoel: financiële onafhankelijkheid. Dit is de het hoofddoel van de FIRE-methode, die inmiddels is overgewaaid naar Europa.

De 4% regel
Met deze 4% regel rekenen FIRE-leden uit hoeveel vermogen ze in totaal nodig hebben om geheel financieel onafhankelijk te zijn. Als je kunt leven van 2.000 euro per maand, dan moet je 600.000 euro aan totaal eindbedrag/eindvermogen hebben als je met pensioen wilt gaan. Je onttrekt dan 4% per maand (2K) van dat eindbedrag (600K) om van te leven. Kun je leven van 1000,- per maand, heb je dus een totaalbedrag van 300.000 euro nodig om te stoppen met werken. Enzovoorts.

Als FIRE-iets voor jou is, kun je er in verdiepen. Ook in Nederland is deze beweging groeiende.

Reacties zijn gesloten.

Aimee van Vrekkenblog.nl