Onderhandel!

Aimee 23 december 2013 0
Onderhandel!

Weer zo’n inkopper, maar bijna niemand doet dit. Onderhandel over de prijs. Vaak doe je dit wel op je werk – bijvoorbeeld met leveranciers-, waarom dan niet voor je eigen ‘bedrijf’: je gezin of huishouden?

Op (bijna) alles wat verkocht wordt zit een (flinke) marge. Daar valt vaak best nog wat op af te dingen. Toegegeven, het kost een beetje oefening, maar op den duur wordt het echt een leuke bezigheid. En je kunt deze techniek je hele leven gebruiken. Het zit niet zo in onze Nederlandse volksaard om te onderhandelen, terwijl het in sommige landen volkssport nummer 1 is. Wij Nederlanders zijn toch een beetje penny wise, pound foolish.

We zijn blij met ‘aanbiedingen’ (wat vaak geen echte aanbiedingen zijn, maar marketingtruuks om jou meer te laten kopen of spullen te laten kopen) als ‘2e product gratis‘, ‘nu 20% korting‘ of ‘3 voor de prijs voor 2‘. Eerst verhogen ze namelijk de de prijs. Dan geven ze ‘korting’, en jij betaalt gewoon de oude prijs. Let maar eens op in je eigen supermarkt. Maar we betalen wel de volle mep voor een nieuwe auto, fiets of koffiezetapparaat.

Afdingen dus, als een echte vrek. Ik raad dit helemaal aan bij grote aankopen. Onderhandelen over de prijs kun je doen bij het kopen van een nieuwe fiets of auto, maar ook bij het aankopen van elektronica en andere (dure) goederen. Ook bij het leveren van diensten (je huis laten verven, tuinonderhoud) kun je over de prijs en aanvullende voorwaarden onderhandelen.

Online
Ook op online aankopen wordt nauwelijks afgedingd. Ja, op Marktplaats is het scheer en inslag, daar doen we het vaak wel. Maar waarom dan niet bij andere verkopende partijen? Tip: bel of mail de verkopende partij en vraag of je 5, 10 of 20 procent korting mag hebben. En anders ga je wel naar een ander. Begin bij 20 procent. Je kunt altijd zakken, toch? Snel verdiend hoor, met 1 mailtje of telefoontje.

Wanneer heeft korting vragen zin?
Bij de meeste winkels die een onderdeel zijn van een keten, heeft onderhandelen geen zin. Je hoeft niet te proberen om bij de HEMA-kassa te gaan onderhandelen over de prijs. Vaak is de caissière zelf niet bevoegd om korting te geven. Ze zullen dit niet doen, uit angst dat andere klanten ook gaan vragen om lagere prijzen. Wees slim en schat zelf in waar het wel gaat lukken. Succes gegarandeerd: bij de autohandelaar, bij de zelfstandige winkelier en op de markt. Voor duurdere producten (zowel offline als online) kun je het in principe vrijwel overal proberen.

Verdiep je in de technieken van je ‘tegenstander’
Verkopers in winkels, aan de telefoon of waar dan ook, zijn veelal tot de tanden ‘gewapend’ met truuks om jou iets te laten kopen. Door middel van de nodige verkooptrainingen weten ze precies hoe ze jou iets kunnen laten kopen. Of het je in elk geval gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Lees eens wat sites over ‘verkooptechnieken’. Dan weet je in elk geval hoe dit soort technieken werken en kun je er op inspelen.

Tenslotte nog een ‘onderhandelingsfilmpje’ om er alvast lekker in te komen. Je zult zien, al heb je een slechte onderhandelingspositie, er walt altijd wat te dealen! 😉

Leave A Response »

Aimee van Vrekkenblog.nl